De almaar stijgende populariteit van de Formule 1

Formule 1-races zijn over de hele wereld steeds populairder aan het worden. Sommige races zijn al maanden van tevoren uitverkocht, tv-uitzendingen worden massaal bekeken en de coureurs komen veelvuldig voor in reclames van een groot aantal verschillende producten. Maar waar is die populariteit toch aan te danken?

Drive to Survive

Volgens veel mensen is een groot deel van het succes van de Formule 1 te danken aan de Netflix-serie Drive to Survive. Deze serie, waar inmiddels meerdere seizoenen van zijn verschenen, biedt een blik achter de schermen van de racesport. Hierin staat het leven van coureurs en teambazen centraal, maar wordt ook de intense competitie uitgebreid behandeld. De serie heeft door de dramatische manier van in beeld brengen een nieuw publiek aangetrokken. Mensen die wellicht nog niet zo bekend waren met de sport, maar die geraakt werden door de emotionele en menselijke kant van de Formule 1. Mensen raakten geïnteresseerd en gingen daardoor ook de races volgen.

Steeds meer publiek bij de races

De groeiende populariteit van de races, teams en coureurs heeft ook een grote invloed gehad op de verkoop van F1 tickets. Fans willen de coureurs die ze op tv hebben gezien graag ook live in actie zien en de sfeer van een echte race beleven. Hierdoor zijn tickets voor races waar Max Verstappen, Lando Norris en de andere populaire coureurs aan deelnemen vaak bijzonder gewild en snel uitverkocht. Het kan een uitdaging zijn om tickets te bemachtigen voor iconische races als Monaco of Silverstone, maar gelukkig zijn er wel ticketbureaus die mensen aan kaarten helpen. 

Populaire coureurs

Een andere cruciale factor voor het succes van de races is de opkomst van getalenteerde coureurs als Max Verstappen en Lando Norris. Max Verstappen, met zijn onverschrokken rijstijl en indrukwekkende prestaties, heeft een enorme schare fans aangetrokken, niet alleen maar in Nederland. Zijn rivaliteit met andere topcoureurs en zijn constante strijd om overwinningen hebben de spanning en opwinding van de sport vergroot. Maar ook Lando Norris is populair. Hij heeft een charismatische persoonlijkheid en is zeer actief op social media, waardoor ook jongere fans tot de sport worden aangetrokken. Dit heeft er ook voor gezorgd dat beide coureurs puissant rijk zijn en inmiddels in Monaco in een mooie villa wonen.

Steeds meer jongeren willen racer worden

De populariteit van de Formule 1 heeft er ook toe geleid dat de autosport in het algemeen veel populairder is geworden. Jongeren die eerst misschien helemaal geen interesse hadden in racen, worden nu aangetrokken door de dynamiek en snelheid van de sport. Hierdoor ambiëren ook steeds meer jongeren zelf een carrière als racer. Er zijn steeds meer jongens en meisjes op de kartbaan te vinden die het heerlijk vinden om te racen. 

Conclusie

De Formule 1 heeft in de afgelopen jaren een enorme groei in populariteit doorgemaakt. Mede dankzij de Netflix-documentaireserie Drive to Survive, maar ook door de opkomst van charismatische coureurs als Max Verstappen en Lando Norris. Het lijkt er ook niet op dat dit snel minder gaat worden!